Sınıf atlama masalı…

(Film yazıları)

Mark Cullingham’ın yönetmenliğini yaptığı filmde, Külkedisi’ni, ‘Flashdance’ filminin başrol oyuncusu Jennifer Beals oynuyor. Diğer rollerde Matthew Broderick ve Jean Stapleton ekrana gelecek.

Gelmiş geçmiş peri masallarının belki de en ünlüsü olan Külkedisi (Cinderella) ilk kez 1697 yılında Charles Perrault tarafından derlenen bir kitapta basılmıştır. Masalın bugün bilinen biçimi ise Grimm’lerin daha sonradan yayımladıkları biraz farklı olan biçimidir.

Konusu herkesce bilinen bu masalda, karısı ölen adam yeniden evlenince ilk karısından olma kızı üvey anne ve kızları tarafından hor görülür; bütün ev işleri ona yaptırılır ve iş yapmadığı zamanlarda ancak ocağın yanında oturmasına izin verilir. Sarayda verilen baloya ise onun gitmesi söz konusu değildir tabii. Var gücüyle kızkardeşlerinin hazırlanmasına yardım eder. Herkes gittikten sonra ortaya çıkan peri, bir kabaktan ve farelerden yararlanarak muhteşem bir araba yapar, kızı da giydirip takar takısını ve baloya gitmesini sağlar. Prens o gece yalnızca onunla dans eder. Ertesi gece kız yine baloya gider ama dönme saati geldiğinde kaçarken cam terliğini düşürür. Prens bu cam terlikten yararlanarak onu bulmaya çalışır…

Masalın kahramanı olan kıza ‘Külkedisi‘ denmesi, kızın ocağın başında oturmasıyla ilgilidir.

1634’te bu masala benzeyen bir başka masal, Küllerin Arasındaki Kedi adıyla yayımlanmıştır. Külkedisi masalının bugüne kadar 700’den fazla çeşidi bulunduğu sanılmaktadır. Perrault‘nun bu masalı kendisinin mi yazdığı yoksa başka bir kaynaktan mı aldığı bilinmiyor, ama aynı temanın 9. yüzyılda bir Çin Masalları derlemesinde yer aldığı bazı kaynaklarda belirtilmektedir.

Masal ilk bakışta tipik bir ‘sınıf atlaması’, yoksul bir kızın ocağın başından saraya tırmanması olarak algılanmakla birlikte Külkedisi‘nin kızkardeşlerinin baloya davet alması, ailenin statüsünün belli bir düzeyin üstünde olduğunu göstermektedir. Yani perinin yaptığı baloya yalnızca ev içinde Külkedisi‘ne yapılan bir haksızlığı gidermektir. Bazı yorumlarda, perinin kızın ölen annesini simgelediği ileri sürülmüştür.